„Windincap Croatia-Punat, otok Krk, 22.-27.08.2010.“


„Windincap je europski projekt pristupačnosti 2010. godine, južnoeuropska tura plovidbe različitih posada osoba s invaliditetom i zdravih ljudi Europske unije, ambasadora akcije u korist pristupačnosti moru i jedrenju.
Osnovni cilj jest omogućavanjem jedrenja osobama s invaliditetom, izvijestiti široku javnost o njihovom kapacitetu i želji za ravnopravnim uključivanjem u život lokalne zajednice.
Nositelj projekta je asocijacija „Ilehandi“ s otoka  Oleron uFrancuskoj, koja organizira, promovira i razvija prilagođene tjelesne aktivnosti u korist mladih i odraslih OSI. Za ovaj projekt raspolažu globalnim budžetom od 422.000 EUR. Njihov će katamaran „Baies du monde“ dug 15, širok 9 metara, potpuno opremljen za prihvat invalidskih kolica, u vremenu od 19. travnja do 27. kolovoza, prema priloženom popisu i itineraru, posjetiti 20 sredozemnih luka-partnera u kojima će u suradnji s lokalnom zajednicom organizirati jedrenje za osobe s invaliditetom.
Punat je 20-ta, jedina u Hrvatskoj i posljednja luka u koju će uploviti katamaran „Baies du monde“ 22. kolovoza i ostati do 27. kolovoza. Svakoga dana ujutro i popodne isplovljavati će posada od 8 članova (2 profesionalca s broda + 6 OSI) i uživati u ljepoti jedrenja puntarskom valom i dalje, ovisno o vremenskim prilikama.
Prije i poslije isplovljavanja na obali će se upriličiti prigodni zabavni programi za djecu i mlade radi njihove senzibilizacije za situaciju u kojoj se nalaze osobe s invaliditetom.
Partner Windincapa za Hrvatsku jest Udruga invalida kvarnerskih otoka iz Punta, otok Krk, na kojem će se odvijati završnica ovog projekta punih 5 dana uz neprocjenjivu pomoć i potporu pokrovitelja, sponzora, donatora i suradnika:

    • Općina Punat – Punat
    • Marina Punat d.o.o. – Punat
    • Yacht club Punat - Punat
    • Hrvatski paraolimpijski odbor – Zagreb
    • Hrvatski jedriličarski savez – Split
    • Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida - Zagreb
    • Grad Krk
    • Turistička zajednica  Punat
    • Rdeči križ Maribor
    • „Otto Bock“ ortopedska pomagala – Sv. Nedjelja.

Nadamo se još većem odazivu pokrovitelja i sponzora do 01. kolovoza, kada ćemo imati i konačan popis od 50 „jedriličara“ iz Udruga diljem Hrvatske.
Stoga pozivamo sve zainteresirane Udruge da nas kontaktiraju i odazovu se, te svojim prisustvom pridonesu ovoj međunarodnoj manifestaciji mobilnosti osoba s invaliditetom.     
“ S vjetrom u kapi, oslobodi svoje ideje!“

Zahvaljujemo na suradnji uz srdačan pozdrav

                                           Tajnica:Rezika Janković